Durerea-o nouă perspectivă

n-DREAD-PAIN-large570

Durerea este unul dintre cele mai de temut sentimente, este ceea ce ne amintește cât de perisabili și umani suntem, este semnul bolii, al degradării corpului, al spiritului, ne apropie, într-un fel, de moarte. Durerea ne înfioară, am face orice ca să o evităm, o vedem ca pe un dușman, durerea ne face mai răi, mai agresivi, ca și cum cineva ar fi responsabil pentru ea, ne demotivează, ne doboară, pur și simplu. Sigur, cred că nimeni nu se gândește prea des la cât de utilă este, de fapt, durerea, în sens informativ, dar și curativ, pentru că multe suferințe probabil nu ar fi vreodată descoperite, și cu atât mai puțin, vindecate, dacă nu ar exista durerea.

Există multe tipuri de durere, fie ea  fizică sau psihogenă, ambele pot fi la fel de intens resimțite, ne pot tulbura cam la fel de rău, sau poate una mai mult ca cealaltă. Te doare stomacul, pentru că ai mâncat prea mult, pentru că ai un ulcer, te doare în piept pentru că ești cardiac și te-ai încăpățânat să faci efort, te doare o articulație pentru că ai îmbătrânit, te doare capul pentru că nu reușești să dormi suficient, te doare spatele pentru că stai prea mult în picioare. Sigur, societatea e evoluată și există mii de medicamente, de terapii, masaje, scheme de tratament cu care putem calma sau elimina astfel de dureri, dar ce ne facem cu durerea care te apasă de nicăieri și ți-e imposibil să o localizezi, să o arăți cu degetul?

Ce pastile pot face să dispară durerea unei despărțiri, a unei îndepărtări de prieteni, de familie, a unei pierderi ireversibile, a răcelii care se instalează între doi parteneri, a trădării, a miniciunilor, a singurătății, a unei boli incurabile, a suferinței unui apropiat, a neputinței, a sărăciei, a ignoranței, a lipsei de egalitate între oameni, a hazardului, a catastrofelor naturale? Pare nedrept și de-a dreptul absurd să existe atât de multă durere în lume, este pur și simplu imposibilă de controlat, de prevenit, și uneori poate de eliminat. Suntem copleșiți de durere, încă din primele clipe ale existenței, în care cordonul ombilicat aproape ne sufocă, trăim cea mai profundă suferință fizică posibilă, pe care nu ne-o amintim în mod conștient, dar care ne marchează viitorul în feluri în care nu am putea intui. Trăim, apoi, o viață în care ne împiedicăm de durere la fiecare cotitură, la fiecare treaptă pe care vrem să o urcăm. Pierim în durere și îi lăsăm și pe cei din jur copleșiți de durere. Ai putea spune că întreaga existență umană gravitează în jurul acestui fenomen, ca și cum am depinde de el, ca și cum el ne-ar întregi, fără de care nu am avea identitate.

Poate că durerea e necesară, și acesta e motivul pentru care persistă în univers. Suferim, după care, unii dintre noi, ne ridicăm triumfători și facem schimbări, căutăm remedii, renunțăm la ce era nociv, construim în jurul durerii până când o acoperim cu totul, dar, de fapt, ea rămâne fundația noastră. Sună amuzant, dar uneori cred că durerea este, în spatele măștii horror, un bun prieten, care trebuie mai întâi să te distrugă ca să te poți recrea, să devii o versiune mai bună a ta.

Trăim dureri acute, ne lovește ceva brusc și ne dărâmă, ne putem vindeca tot la fel de repede, sau ni se poate croniciza durerea, poate la unii rămâne pe viață, chiar și cicatrizată, dar totuși e încă prezentă. Am prefera să nu existe, să nu știm să fi existat vreodată, dar, dacă este acolo, putem să învățăm să o manipulăm noi pe ea, și nu ea pe noi. O putem transforma într-o motivație, ne putem inspira din ea. Durerea poate să pară o  umbră enormă care se așază pe tot ce e mai frumos în viețile noastre, dar fără întuneric nu există lumină, așa cum fără durere n-am ști vreodată ce e plăcerea, euforia, fericirea. Fără să vedem răul, nu am ști cum să facem bine.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s