Cel mai bun prieten al omului

Nu o să încep prin a vă spune că fiecare dintre noi are un cel mai bun prieten al său. Cel mai probabil aș zice un neadevăr. Nu are toată lumea norocul de a întâlni în viață măcar o persoană care să îi fie prieten cu adevărat – și până la final. Din nefericire, așa este.

Dar fiecare dintre noi își poate găsi refugiul în ceva, până la urmă. Fie că este vorba de umbra unui copac știut numai de el, fie că se simte bine atunci când stă și visează cu ochii deschiși, aceea devine cel mai bun prieten al său: liniștea, solidaritatea.

Foarte mulți, însă, consideră ca fiind cel mai bun prieten al lor o carte sau un câine. Și cum să faci ca acest prieten să îți fie aproape? Așa cum este și cu o persoană, trebuie să dai, ca să primești.

Ce trebuie să dai?

În cazul cărții: o cumperi (sau o descarci, fiindcă te-ai hotărât să economisești bani/să salvezi copaci/ să fii la modă/ alt motiv și ți-ai cumpărat un eBook); o admiri; o citești; nu o citești degeaba, pentru că înveți din ea; o păstrezi bine, prin apropiere; te întorci la ea când simți că îți lipsește.

În cazul câinelui: îți asumi responsabilitatea întreagă pentru îngrijirea unei ființe; o hrănești cu acana adult large breed (sau mâncare pentru puiuți – depinde și de vârstă); îl duci la intervale regulate la veterinar; îi faci vaccinurile necesare; și mai ales, îi oferi afecțiunea de care are nevoie!

Ce primești în schimb?

cel mai bun prieten al omului
sursa: barnesandnoble.com

În privința cărții: un univers în care ai evadat. O lume care ți se deschide numai ție, departe de viața cotidiană față de care ai dorit să te refugiezi. Informații, sentimente, chiar sfaturi. O comoară de neprețuit. S-a ridicat la standardele pe care ar trebui să le atingă cel mai bun prieten? Da!

În privința câinelui: dragoste necondiționată. Mereu acolo, gata să te însoțească, gata să îți acorde afecțiunea sa. Nu dorește nimic în schimb. Te iubește chiar dacă l-ai lăsat o zi întreagă singur acasă. El nu vine să îți aducă reproșuri. El vine să te primească în casă cu cea mai sinceră bucurie. Cel mai bun prieten? Cu siguranță!

Așadar, fiecare ne putem găsi o oază de scăpare. Acea oază este cel mai bun prieten al nostru. Persoană, carte sau câine, pentru noi va reprezenta totul. Alături de el ne vom bucura sau vom plânge. Alături de el vom putea fi noi înșine. Cu toții vrem să fim noi înșine. În același timp, dorim să fim acceptați, apreciați, iubiți. Trebuie să recunoaștem cu toții: ca să le avem pe toate concomitent este mult mai dificil decât am crezut.

Lasă un comentariu