Nedoriti de Kristina Ohlsson

O secundă. Ciudat interval de timp. Atât de scurt… și, totuși, lung! Ce înseamnă o secundă? O fracțiune mai mult decât irelevantă din viața cuiva. Oare? Ce se poate întâmpla în acest interval de timp? Un fulger. O picătură de ploaie se infiltrează în pământ. Un fulg de zăpadă ți se topește în palmă. Un zâmbet. Un sărut spontan. O gură de aer în piept. Un moment imortalizat pe vecie. O decizie!

sursa: edituraunivers.ro
sursa: edituraunivers.ro

Deciziile… Le iei la tot pasul. Da, reprezintă decizii orice alegere pe care o faci în viață. Fie că alegi între a urma Dreptul sau Medicina, fie că optezi pentru ceai în loc de cafea într-o dimineață, ai luat o decizie. Din nefericire, niciodată nu știi dacă alegerea pe care o faci este întotdeauna neînsemnată. Dacă ai fi făcut doi pași în plus într-o secundă, nu ai fi pierdut metroul și nu ai fi întârziat la acel interviu important. Dar cine s-ar fi gândit că această decizie era atât de importantă?

Deciziile pot părea nerelevante la un anumit punct. Dar apoi, privind în urmă, îți dai seama că ți-au schimbat viața cu desăvârșire. Același lucru îl realizează și Sara Sebastiansson în romanul Nedoriți, scris de Kristina Ohlsson. În secunda în care s-a hotărât să își lase fiica în compartimentul trenului pentru a da un simplu telefon, viața ei s-a schimbat pentru totdeauna.

În momentul în care citești prima pagina a romanului, intri într-un univers poate cu totul diferit de cel în care trăiești, și, cu toate acestea, extrem de realist conturat, reflectând o realitate pe care numai puțini dintre noi au nenorocul să o înfrunte. Spun toate acestea, deoarece cartea debutează cu  misterioasa dispariția unei fetițe dintr-un tren suedez, în zilele noastre.

nedoriti (1)
sursa: atheletecell.com

Poliția din Stockholm se dovedește a fi depășită de situație în clipa în care constată că toate pistele pe care le considerau viabile și le urmaseră, procedând ca la carte, nu duc la niciun rezultat. Din contră, situația în care se aflau inițial se înrăutățește dramatic.

Cartea reprezintă un colaj perfect de acțiune, procedură, psihologie, dar, mai ales, sentimente. Pe lângă faptul că este un roman polițist care te  va ține cu sufletul la gură, vei descoperi, indirect, lupta interioară pe care o duce o mamă care și-a pierdut copilul pentru că a luat o decizie aparent neînsemnată  într-un moment nepotrivit. De asemenea, drama prin care trec polițiștii ce se ocupă de caz nu este de neglijat, întrucât și aceștia, oricât de profesionist ar lucra, nu se pot detașa complet din punct de vedere emoțional  de cazul pe care îl au de rezolvat.

O alegere vitală, un caz de soluționat pentru poliția suedeză, o dramă în viața unei familii obișnuite. Un lucru conduce întotdeauna la un altul. Însă, în final, tot ceea ce contează este cum gestionezi situația de criză. Și cum rezolvi problema pe care o ai. Pentru că da, absolut întotdeauna va exista o soluție.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s