O experiență personală de Kenzaburō Ōe

Nobel_14
sursa: jocsecund.info

Multe întâmplari, fenomene din viața noastră pot părea, la prima vedere, doar accidente, coincidențe sau uitări ale firii. Dar adesea se dovedește că ele au contribuit în mod radical la schimbarea cursului vieții. Acest lucru îl relatează și Kenzaburō Ōe  în romanul său, O experiență personală.

Regăsindu-se la vârsta de 27 de ani, căsătorit, personajul principal, poreclit Bird, visează încă la o călătorie în misterioasa Africa, continentul ce îi poate oferi cele mai multe aventuri. Însă planurile sale sunt date peste cap de nașterea primului său copil. Plecarea în Africa deja nu mai apare ca o colină îndepărtată pe care o va atinge dacă va continua să meargă, ci ca o fortăreață ce își închide fără milă porțile.

Se presupune însă că instinctul patern ar trebui să primeze și să îl facă nu privească lucrurile cu prea mare tragism. Totuși, acest lucru este mai dificil, deoarece nou-născutul nu este sănătos, ci suferă de hernie cerebrală. Speranța la o viață normală pe care acesta ar putea-o duce rămâne, cel mai probabil, la stadiul de speranță, șansele de a deveni realitate fiind extrem de scăzute.

Img070
sursa: icelandictales.sputnikphotos.com

Astfel că Bird se prăbușește într-un neant din care simte că nu mai poate ieși. Dacă ar fi fost un copil normal, și-ar fi îndeplinit cu multă responsabilitate sarcinile de tată. Dar ideea de a avea grijă de o „legumă” întreaga sa viață, făcănd doar cu mâna, de la mii de kilometri depărtare, frumosului continent african, îl face să se afunde în cele mai nedemne gânduri.

Autorul surprinde în detaliu și cu multă iscusință lupta interioară pe care o duce Bird cu sine însuși. Observând gândurile și frământările sale, poți cu ușurință să te transpui, trăind odată cu acesta momente dificile de viață, din care poți să ieși numai făcând alegeri. În funcție de opțiune, vei putea să anihilezi problemele sau să creezi altele noi.

Cartea a câștigat în anul 1994 Premiul Nobel pentru literatură. Consider că acesta este un argument decisiv în încercarea mea de a vă arăta că romanul este cu adevărat o capodoperă. Nu oricine poate suprinde un război interior atât de bine, încât cititorul să aibă senzația că el însuși a trăit acea întâmplare, chiar dacă nu s-a regăsit vreodata într-o astfel de situație.

Experiențele personale nu sunt niciodată aleatorii. Puse cap la cap, ne vor conduce la amintiri și la învățăminte. De asemenea, ne vor determina să luăm decizii. Iar deciziile vor duce la alte experințe, mai mult sau mai puțin plăcute. Desigur, un dram de noroc nu strică niciodată. Dar viața este frumoasă, chiar dacă nu se desfășoară întotdeauna cum ne-o dorim.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s