Suflete pereche

Iubire izvorâtă din prietenie sau prietenie datorată iubirii? Uneori, ai spune că lucrurile sunt clare. Dar sunt momente în care nici măcar persoana în cauză nu mai poate distinge: a ajuns să iubească pentru că l-a cunoscut pe celălalt pe parcursul prieteniei? Sau au fost prieteni pentru că l-a iubit? Există o delimitare foarte fină între cele două,  așa cum ne putem da seama și din romanul Suflete pereche de Cecelia Ahern.

suflete pereche1
sursa: librarie.net

De-a lungul cărții, asistăm la cele mai importante momente din viața lui Rosie și Alex. Cei mai buni prieteni încă din copilărie, cei doi s-au cunoscut datorită faptului că erau vecini, iar părinții lor se aflau în relații cordiale. Cei doi copii erau nedespărțiți. Ulterior, adolescenții nu au uitat de unde au plecat. Rosie chiar a evoluat, căci a început să-l iubească. O dragoste pură, dar neîmpărtășită…

…Căci soarta l-a condus pe fiecare dintre ei pe câte o cale diferită. În timpul liceului, Alex s-a mutat în America împreună cu familia, iar Rosie a rămas în Irlanda. Dacă înainte îi despărțeau doar câteva peluze frumos îngrijite, acum oceanul se afla între ei. „Uneori, destinul îți joacă feste”, așa cum regăsim scris și pe coperta cărții.

Și totuși, viața nu te dezamăgește atât cât ai crede. În ciuda distanței, cei doi au păstrat legătura de prietenie. Pe parcursul unei mari perioade de timp, vorbind prin mail-uri, prin scrisori sau la telefon, și-au făcut cunoscute unul altuia evenimentele cruciale din viețile lor și s-au sprijinit reciproc. Dar secretul lui Rosie s-a păstrat. Iubirea nu piere când este simțită față de cealaltă jumătate a sufletului.

suflete pereche
sursa: tumblr.com

Voi credeți în suflete pereche? Unii ar spune că nu există, că este vorba doar de persoana potrivită la timpul potrivit. Dar dacă, de fapt, undeva, în lume, există un suflet care va aduce conceptul de compatibilitate la cel mai înalt nivel? Nu spun că fiecare își va găsi sufletul său pereche. Cred că cei mai mulți au parte de persoana potrivită la momentul potrivit menționată mai sus. Însă câțiva norocoși îl găsesc și îi rămâni loiali pe viață. Iar alții, mai ghinioniști, l-au întâlnit, dar n-au avut curajul să-l „înfrunte”. Rămâne ca voi să vedeți în care dintre categorii se regăsesc Alex și Rosie.

Cartea este scrisă într-o manieră inedită. Nu există paragrafe de narațiune, descrieri sau dialoguri, așa cum sunteți obișnuiți, ci toată acțiunea și sentimentele le înțelegem din scrisori, mail-uri, conversații telefonice sau IM-uri schimbate între personajele cărții. La început ar putea părea derutant, dar veți vedea că nu mai puteți lăsa cartea din mână. Precizez și că ecranizarea romanului s-a făcut în 2014, filmul numindu-se Cu dragoste, Rosie.

Titlul original al cărții este Where rainbows end. Cineva mi-a spus odată că, atunci când era mic, în momentul în care curcubeul apărea pe cer, avea obiceiul să meargă spre el, în speranța că îl va ajunge și că acolo va găsi o comoară. Și ce poate fi mai reprezentativ pentru o comoară decât sufletul pereche însuși? Ce comoară poți găsi la întâlnirea curcubeielor? O nebunie de culori, o pânză de lumini și stropi curați de apă răcoritoare. Așadar, fericirea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s