Dama cu camelii de Alexandre Dumas-fiul

DamaCamelii
sursa: jocsecund.info

O privire aruncată pe furiș, un zâmbet.  Nu necesită mult efort să te îndrăgostești. Dar ce se întâmplă atunci când realizezi că te-ai lăsat fermecat de o persoană tabu? Dama cu camelii de Alexandre Dumas – fiul ne oferă o perspectivă asupra acestui tip de întâmplare, mai mult sau mai puțin nefericită.

Cartea este mai degrabă întruchiparea unei tragedii. În Parisul secolului XIX, tânărul Armand Duval se îndrăgostește de Marguerite Gautier, o femeie frumoasă și atrăgătoare. Teatrul , punctul de întâlnire al elitelor pariziene, devine centrul de interes și pentru Armand. El descoperă că, în acest simbol al culturii, pe lângă nenumărate ipocrizii și bârfe urbane, poate să afle și fericirea, și anume, pe Marguerite.

Armand nu are succes, așa cum se aștepta. Misterioasa femeie îl respinge și îl face chiar de râs. În modul cel mai brutal, bărbatul află și că Marguerite este o curtezană. Însă ce poți face când dragostea îți dă târcoale și este gata să te atace? Dacă ești destul de puternic, încerci să te opui. Însă Duval este prea fragil pentru o asemenea luptă.

Așa că nu se lasă. Iar Marguerite ajunge să-l iubească, de asemenea.  Iubirea cere însă jertfă. Și ce poate fi mai trist decât să te confrunți cu judecata adusă de societate? Căci, în mod firesc, Marguerite nu era văzută cu ochi prea buni. Ei bine, te jertfești. Iubirea îți aduce totul, deci trebuie să dai totul, la rândul tău. Dar e necesar și să ceri, pentru a primi. Armand Duval a făcut-o, căci i-a cerut Margueritei să nu mai vadă alți bărbați.

DamaCamelii2
sursa: tumblr.com

Când dragostea e profundă și reală, ea nu te trădează. Prin urmare, domnișoara Gautier renunță la binefacerile aduse de viața pe care o duce și se dedică întru-totul iubitului ei. Ai putea crede că va dura. Ai putea crede că există și povești cu un final fericit.

Dar mereu intervine societatea. Societate ce dă totul peste cap. Societate ce aduce cu ea prejudecăți, invidie și lăcomie. Și ce faci când societatea îți spune că trebuie să lași totul deoparte? Poate că te vei supune, crezând că așa este bine și moral. Sau poate te vei încăpățâna și vei apăra ce ai până la ultima suflare. Oricare ar fi alegerea ta, nu vei putea ști dacă este, într-adevăr, cea corectă. Dar un lucru este cert: indiferent ce ai ales, ai făcut-o pentru că așa este scris să se întâmple.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s