Agonie. Punct. Extaz

Adolescența – nesfârșită oscilare între cer și subteran. Nimic nu mă oprește să fiu nostalgică. Pentru că vine timpul, câteodată, să te gândești și la trecut. Și cum am prea puțini ani ca să-mi amintesc de tinerețe, mă voi opri la adolescență. Dar ce carte mă va putea ajuta să vă explic ceea ce gândesc acum? Am una în minte: De veghe în lanul de secară de J.D. Salinger. O cărticică subțirică, drăguță și plină de surprize.

Micul roman suprinde câteva zile din viața unui adolescent, Holden Caulfield, care decide că a fugi de la școală cu câteva zile înainte de vacanța de Crăciun este cea mai bună decizie pe care o poate lua. Nenorocul în dragoste și colegii nesuferiți nu îi vor aduce niciodată fericirea pe care caută cu atâta ardoare să o aibă într-o viață așa de scurtă. O aventură prin New York reprezintă, însă, completarea ideală pentru gândurile trăsnite care i-au putut veni într-un moment de supărare.

agonie punct extaz
sursa: aculife.ie

Holden Caulfield este, cu adevărat, întruchiparea adolescentului. Privind în urmă, nu mă îndoiesc că vă veți regăsi fiecare dintre voi în cugetările și reacțiile lui. Căci ce înseamnă adolescența? Răzvrătire și resemnare, încredere și dezamăgire, aroganță și respingere, ură și iubire.

Iar toate au loc într-un timp foarte scurt. Deținerea adevărului absolut se transformă în izbitura cauzată de lovirea cu capul de pragul de sus. Și, de cele mai multe ori, recunoașterea greșelii nu va fi auzită nici măcar de propria inimă. Ceea ce este „scandalos” pentru cei din jur, dar nu și pentru adolescent. Căci el va învăța. Chiar dacă nu conștientizează, va reține. Iar roadele nu vor întârzia să apară, la timpul potrivit. Personajul Holden nu se lasă nici el mai prejos. Căci băiatul compară și își amintește.

Într-un stil amuzant și interesant, autorul scrie un roman  din perspectiva lui Holden Caulfield, cuprinzând momentele mai mult sau mai puțin dramatice ale vieții lui, adolescentului, folosind un limbaj care va acorda textului cel mai înalt grad de autenticitate. Există mari șanse să credeți că stați la vorbă cu un vechi prieten din copilărie.

Așadar, încercați ceva nou. Sau, și mai bine, ceva vechi pe care să-l vedeți altfel acum. O scurtă incursiune în trecut nu numai că vă va ocupa timpul într-un mod plăcut și plin de umor, ci vă va pune față în față cu voi, cei de acum câțiva ani. Vi se așterne un zâmbet când vă amintiți? Aveți ceva de învățat? Ori, invers, credeți că varianta voastră mai tânără ar fi mândră de voi, cei de acum? Sau ar începe să țipe că nu așa plănuise să decurgă lucrurile?

Oricum ar fi, stați un pic și analizați. Veți conștientiza multe lucruri. Și veți afla că, deși la vremea respectivă nu ați realizat, cel mai probabil, atunci ați trecut prin perioada cea mai plină de învățăminte. Pentru că nimeni nu poate fi mai înțelept ca cel ce a trecut fulgerător de la agonie la extaz.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s