O prințesă pentru un regat?

Un palat austriac, o sală de bal, o  rochie de împărăteasă și o nuntă cu însuși împăratul. Ce persoană de sex feminin nu și-ar putea dori așa ceva? Prin cartea sa, Sissi – Împărăteasa Austriei, Jean Des Cars ne aduce dovada clară că nu orice vis poate fi îndeplinit sau înlocuit de aceste elemente regale.

Romanul reprezintă biografia uneia dintre cele mai îndrăgite suverane din istorie, soția tânărului împărat Francisc Iosif I al Austriei. Din fragedă copilărie, Sissi era un spirit liber, meditativ și iubitor. Niciun animal nu pierdea afecțiunea ei, nicio floare nu trecea neobservată. Iar inteligența sa lasă adesea plini de uimire pe cei din jur.

sissi
sursa: wikimedia

Francisc nu a putut să treacă cu vederea aceste calități ale fetei, fiind fermecat de sufletul ei. El nuu s-a lăsat constrâns de faptul că Sissi era doar o fiică de duce. Nici de faptul că sora ei, Helene, era cea dorită ca împărăteasă. Așadar, în viață, la deciziile majore, nu suntem mereu nevoiți să facem compromisuri, așa cum ne arată suveranul austriac. Istoria nu ne lasă niciodată la ananghie când dorim să căutăm învățăminte.

Aflăm că Sissi devine o femeie puternică, hotărâtă și încăpățânată. Extrem de frumoasă și cu o talie de invidiat, atentă cu cei din jur și mereu cu atitudinea potrivită, nu este de mirare că atât soțul său, cât și poporul o îndrăgește. Însă, în ciuda acestor calități ale sale, ea nu a dorit niciodată să fie împărăteasă. Detesta eticheta de la Curte și faptul că era mereu sub supraveghere, dar îndura cu stoicism. De fiecare dată când avea ocazia, realiza câte o escapadă la țară sau pe vreo insulă, cât mai departe de regulile de la palat.

Cartea respectă realitatea istorică în totalitate. Scrisă într-un mod plăcut și realist, romanul ne oferă o imagine detaliată și clară referitor la viața iubitei împărătese de secol XIX. Cu îndemânare și subtilitate, autorul surprinde evoluția lui Sissi, de la tânără adolescentă cu visuri, la femeie determinată, perseverentă și cu spirit practic, evoluție urmărită până în ultimele clipe ale vieții sale.

Din acest roman putem să conturăm portretul unui ideal feminin. Nu voi afirma că Sissi nu avea defecte. Le veți sesiza voi pe parcurs. Însă împărăteasa noastră este, cu siguranță, un model de urmat! De asemenea, istoria ne pune față în față cu o realitate plăcută: există șansa de a te alege și cu regatul, și cu iubirea adevărată!

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s