Un simplu geniu

După o suită de romane ce tindeau mai mult spre clasic, m-am hotărât să vă prezint o carte scrisă de un autor contemporan: Un simplu geniu de David Baldacci. Din câte am auzit, a mai scris și alte cărți, mult mai bune ca aceasta, dar nu am avut încă șansa de a le citi. O să vă țin la curent.

Până atunci, încerc să vă delectez puțin folosindu-mă de ceea ce știu deja. Romanul se adresează unui public larg, iubitor de aventură, de secrete (în special, în stil american), fiind presărat cu întâmplări care se derulează cu o rapiditate amețitoare. Fanii lui Dan Brown o vor aprecia, pentru că stilul este relativ asemănător.

Într-un orășel fictiv, numit Babbage Town, au loc cercetări științifice la un nivel extrem de avansat, în laboratoare dotate și foarte bine păzite, referitor la o mașină de gândit universală. Se preconizează că, dacă aceasta ar putea rezolva ecuația P = NP (P este timpul polimonial, iar NP este timpul polimonial nedeterminat. Ei, acum nu vă strâmbați, că nici eu nu am vreun master în matematică, dar cartea e bună și așa!!!), atunci ea ar putea să fie soluția tuturor problemelor, deoarece ar lua în considerare un factor imprevizibil. Ideea este că se lucrează la un computer care să facă foarte foarte foarte multe calcule în același timp.

un-simplu-geniu
sursa: elefant.ro

În vecinătatea acestor laboratoare se află o unitate a CIA, numită Camp Peary, învăluită în mister, de altfel. Nu se știe exact cu ce se ocupă… dacă este un centru de interogare al teroriștilor sau un loc de antrenament pentru spioni. Numai că în această unitate a fost găsit mort, în condiții la fel de misterioase ca scopurile unității CIA, unul dintre oamenii de știință.

Eroii noștri, Sean King și partenera sa, Michelle Maxwell, vor încerca să rezolve problema, ajutați de o copilă autistă pe care o găsesc la laboratoare. Are loc o succesiune de fapte care vă vor ține cu sufletul la gură, căci la fiecare pas se află un pericol, o enigmă de rezolvat, o problemă a cărei soluție, pentru a fi găsită, este necesară punerea minții la contribuție.

Am tot căutat, dar nu am găsit să fie ecranizată cartea. Poate sunt în curs de creație acești inventivi oameni de la Hollywood.

Așadar, dacă vreți o escapadă din rutina cărților liniștite, din care aveți o grămadă de lucruri de învățat, vă invit la o mică excursie printre secretele CIA. Nu vreau să credeți că de aici nu aveți de aflat nimic. Veți afla multe despre loialitate, curaj și simțul corectitudinii. Apoi vă veți putea întoarce la lumea reală, mai apropiată de cărțile clasice cu care v-am obișnuit până acum, unde nu trebuie să ne facem griji în privința unor întâmplări ce țin, pentru cei mai mulți dintre noi, de domeniul fantasticului. Până atunci, vă doresc o „spioneală” ca ÎN carte!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s