Cel mai iubit dintre pământeni

Dacă ați subestimat vreodată autorii români, să n-o mai faceți, vă rog! Argumentul meu pe ziua de azi pentru această rugăminte se concretizează în cartea Cel mai iubit dintre pământeni de Marin Preda. Recunosc cu mândrie că Preda este preferatul meu, dintre autorii români.

Să începem cu începutul? Nu prea se poate, căci, culmea, cartea nu pare să cunoască acest… obicei. Aflăm că personajul principal, Victor Petrini, urmează a fi condamnat la închisoare pe viață. La sfatul unui bun prieten și avocat, în același timp, Petrini își povestește viața, pentru a ajuta la propria sa apărare în fața instanței. Însă nu se limitează la a povesti  despre cauza acuzației, ci ne face cunoscut întregul său trecut tumultuos, care merită să fie știut de posteritate.

Lumea lui Petrini pare a fi întoarsă cu susul în jos. Adolescent rebel, fetele îl ocoleau. Tânăr fiind, se izola. Prima iubire, neîmpărtășită. A doua iubire, ghinion în privința moralității fetei. Bine, gata! Am ajuns la punctul în care și-a găsit soția. Vor urma niște întâmplări demne de a te face să treci prin nenumăratele pagini ale romanului cu cea mai mare plăcere.  Căci, da, nu veți găsi sufletul pereche la sfârșit, cum se întâmplă în majoritatea cărților.

cel mai iubit dintre pamanteni
sursa: libris.ro

Presărat cu discuții inteligente, abordând subiecte de intelectuali, Marin Preda reușește că creeze o imagine extrem de clară a perioadei inter- și postbelice. Războiul nu are o influență puternică asupra lui Petrini, căci iubirea este cea care îl menține în viață. Comunismul îl pune la încercări grele, dar nici de această dată nu se dă bătut. Personajul este dovada vie că în viața o poți lua de la capăt cu forțe noi, plin de curaj și de speranța unui viitor mai bun.

Nu trebuie să uit să menționez că este ultimul roman al lui Marin Preda, iar scriitorul a murit la scurt timp după publicarea acestuia. Referitor la acest punct, fiecare este lăsat să înțeleagă ce vrea, având în vedere că situația a fost și este foarte controversată.

Tot din punct de vedere biografic, romanul este inspirat din povestea de dragoste trăită de Marin Preda cu Aurora Cornu, o tânără poetă. Cei doi s-au întâlnit în 1952, dar totul s-a închegat doi ani mai târziu, când s-au revăzut la Eforie Sud. A fost o iubire intensă, dar mistuitoare.

Cartea fost ecranizată în 1993, filmul fiind regizat de către Șerban Marinescu. V-am spus doar cu titlu informativ, căci nu vi-l pot recomanda sau nu, pentru că nu l-am văzut. Totuși, nu vă lăsați descurajați de numărul mare de pagini al cărții, înlocuind-o cu filmul. Măcar aici pot să vă asigur că merită să citiți fiecare rând!

V-ați mai gândit până acum că, la un moment dat în viață, fiecare dintre noi este întruparea celui mai iubit dintre pământeni? Cu durere, cu compromisuri, cu așteptări, fiecare a iubit și iubește, iar, la rândul său, este iubit înapoi. Dar, chiar și pentru un minut, chiar și pentru o secundă, pentru fiecare există un moment când este iubit cu cea mai mare intensitate, când este, în sensul propriu al cuvântului, cel mai iubit dintre pământeni. Reversul este, bineînțeles, valabil, căci fiecare este, la un moment dat, cel care se face vinovat de existența celui mai iubit dintre pământeni. Întrebarea este: contează sau nu dacă realizăm, în acel moment, că deținem acest titlu suprem? Probabil că nu. Pentru că nu are relevanță dacă suntem sau nu cei mai îndrăgiți de pe planetă. Trebuie să fim „cel mai iubit dintre pământeni” pentru o singură persoană, în permanență. Iar acest lucru este tot ceea ce ne trebuie pentru adevărata fericire.

Anunțuri

2 gânduri despre „Cel mai iubit dintre pământeni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s