Pe aripile vântului

Istorie. Iubire. Război. Ambiție. Libertate. Nu sunt cuvinte luate la întâmplare, ci atingeri line de condei peste paginile romanului Pe aripile vântului de Margaret Mitchell. Simțiți aerul de secol XIX? Dacă nu, este momentul, căci acțiunea se petrece în America, în timpul Războiului Civil și al Epocii de reconstrucție, adică prin 1860 (ca să nu vă încarc cu date care, poate, nu vă fac plăcere).

Recunosc că nu am avut în plan să vă scriu despre această carte. Nu știu exact de ce… Poate pentru că o consideram prea importantă ca să v-o dezvălui așa de repede. Sau poate că nu eram pregătită să vă spun despre ea. Nici acum nu știu dacă este momentul, dar m-am apucat de lucru, așa că nu mai dau înapoi.

Romanul o are ca personaj central pe Scarlett O’Hara, fiica cea mai mare a unei familii de emigranți irlandezi. Soții O’Hara sunt proprietari ai unei plantații de bumbac și, implicit, ai unui număr mare de sclavi. Pe parcursul celor două volume (care nu au un număr neglijabil de pagini) vom urmări evoluția interesantă a lui Scarlett, o adolescentă de 16 ani, răsfățată, preferata tatălui.  Așa cum ne precizează și autoarea, protagonista nu este foarte frumoasă, dar are un farmec irezistibil. Încă de la început aflăm de dragostea pe care Scarlett i-o purta unuia dintre curtezanii săi, Ashley Wilkes, un tânăr înstărit și chipeș.

Însă viața ne rezervă întotdeauna surprize, așa cum a experimentat fiecare dintre noi pe propria piele. Scarlett nu este nici ea lipsită mult timp de darurile neașteptate ale vieții, ba, din contră, întâia rafală de vânt o împinge câțiva pași în spate încă din primele pagini ale cărții, deoarece curând află că Ashley Wilkes fusese promis ca soț verișoarei lui, Melanie Hamilton. De asemenea, în aceleași împrejurări Scarlett îl cunoaște pe Rhett Butler, un bărbat cu o reputație îndoielnică. Din acest moment, viața fetei ia o întorsătură neprevăzută, punându-i la încercare mintea, sufletul și corpul.

gone with the wind
sursa: amazon.com

Felul de a fi al domnișoarei O’Hara, dar și educația primită, o ajută să înfrunte dificultățile care îi sunt aduse în cale, însă, în același timp, îi și îngreunează existența. Ah, Scarlett, de nu ai fi fost atât de capricioasă! Dacă n-ai fi fost atât de capricioasă, noi nu am mai fi avut ce citi acum. Așa că, doar din punctul acesta de vedere, îți mulțumim pentru deciziile tale mai mult sau mai puțin înțelepte. Ești și rămâi o eroină, în orice caz!

Știți conceptul acela de: un autor, o operă, o capodoperă? Ei bine, Margaret Mitchell cu siguranță se încadrează în această categorie. căci Pe aripile vântului a făcut-o cunoscută, deși este singurul ei roman. Cadrele de istorie, de disperare, iubire, ironie, prietenie, determinare și de fericire transformă cartea într-un colaj multicolor, din care emană cele mai diverse sentimente.

După ce ai citit cartea, parcă te simți una cu ea. Vi s-a întâmplat măcar vreodată să aveți senzația că sunteți parte din familie? Că personajele vă sunt aproape și că vă despărțiți de ele cu părere de rău? Mie mi s-a întâmplat adesea, și mai ales în cazul acestei cărți. De aceea am citit cu bucurie și continuarea romanului, căci există una, dar scrisă de o altă autoare, numită Alexandra Ripley. Se numește Scarlett. De altfel, s-a publicat și Povestea lui Rhett Butler de Donald McCaig, care vă oferă o perspectivă cu totul diferită a personajului din romanul lui Margaret Mitchell.

Un roman de asemenea anvergură a fost, desigur, ecranizat, în 1939. Filmul este reușit, aș putea zice, în ciuda faptului că este foarte lung. Îmi păstrez părerea pe care v-o amintesc mereu: să vedeți filmul după ce ați citit cartea, pentru că nu se pot aproape niciodată compara.

Nu vă îndemn să citiți Pe aripile vântului pentru că este celebru. Și nici pentru că este un roman ce trebuie citit de orice persoană care dorește să aibă cultură literară. Ci pentru că vi se va tăia răsuflarea pe măsură ce înaintați în poveste. Pentru că aveți de învățat din ea o multitudine de lucruri. Și, mai ales, pentru că vântul poate aduce atât frunze uscate, cât și petale parfumate. Rămâne ca voi să alegeți pe care decideți să le culegeți.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s