Lolita

Unul dintre principiile după care mă ghidez în viață: toate se întâmplă la momentul potrivit. Așa că voi recunoaște faptul că, dacă aș fi fost pusă cu ceva vreme în urmă în situația de a citi cartea Lolita de Vladimir Nabokov, aș fi privit-o cu suspiciune și nu aș fi citit-o.

Dar mi-a fost recomandată, chiar atunci când trebuia, de o persoana neașteptată (față de care am o încredere deosebită), așa că m-am pus pe citit cu cel mai mare interes, cu toate că romanul a fost extrem de controversat încă de la apariția sa.

Lolita-2
sursa: Pulse.rs

Să dezvălui în câteva cuvinte în ce constă, pentru voi, cei care vă întrebați de ce un blog serios se ocupă cu prezentarea unei cărți pe care mulți ar considera-o „dubioasă”. În primul rând, cartea NU este o variantă mai veche a lui „50 shades of Grey”, pentru că nu povestește în detaliu chestiuni intime, așa cum vă așteptați. Din contră!!! Romanul se bazează pe o dublă analiză psihologică, mai degrabă. O dată, perspectiva personajului principal, Humbert Humbert, cu privire la mica lui nimfeta, Dolores Haze, și, pe de altă parte, auto-analiza lui Humbert, care povestește, la persoana I, despre dragostea sa.

Până aici, nimic suspicios, nu? Ok, atunci să menționez că Humbert are 37-38 ani, iar Dolores doar 12. Stați, nu închideți contrariați pagina, vă rog! Toată povestea este scrisă în închisoare, căci o asemenea faptă, de a avea o relație cu o copilă, nu poate fi lăsată nepedepsită. Vă face să vă simțiți un pic mai bine, sper? Pe deasupra, Humbert își recunoaște vina și scrie cartea pentru a face cititorul să înțeleagă motivele sale: dragoste și o posibilă afecțiune mentală. Numai un defect psihologic ar putea permite unei persoane să săvârșească așa ceva. Vă dați seama că Humbert nu era „cu toate farfuriile în dulap”. Și da, se pare că această carte e contrară principiului meu cu: toate se întâmplă la timpul lor. De ce? Pentru că așa a ales autorul.

Pe scurt, Humbert are o pasiune pentru copilele de 11-12 ani și, cu toate că încearcă să se comporte ca o persoană normală, nu reușește. Pe aceste copile le numește nimfete și le consideră persoanele potrivite să le iubească. Într-o zi o cunoaște pe Dolores Haze, fiica gazdei sale, de care se îndrăgostește nebunește. Ea este nimfeta perfectă, dragostea ideală, din care își face o obsesie. „Norocul” lui este că nici Dolores (pe care o alintă Lolita) nu este o fată obișnuită de 12 ani, căci ea nu îi respinge avansurile, ci le încurajează și îi face ochi dulci. Mai mult decât atât, lucrurile iau o întorsătură neașteptată, iar micile jocuri se transformă într-o adevărată aventură de viață, povestită de Humbert în detaliu.

Vă las pe voi să judecați lucrurile. Fiecare își va putea face propria părere. Eu pot spune că nu m-aș arunca să judec pripit și n-aș fi extrem de tranșantă. Am învățat în viață că trebuie să fiu mai open-minded, iar cărțile pe care le citesc mă ajută să mă mențin în echilibru.

Cartea a fost ecranizată în 1962 și în 1997. Cum am mai spus, le puteți vedea, dar după ce citiți cartea. Nu vi le recomand neapărat, căci este cam greu să transpui într-un film tot ceea ce a dorit autorul să transmită prin această carte. Dar, ca ghid pentru succesiunea faptelor, filmul respectă cartea.

Cum cred eu că ar putea fi rezumată Lolita, fără să fiu spoiler? Îmi închipui că în mintea lui Humbert ar fi putut fi următoarele cuvinte: Onorată instanță, stimat juriu, știu că așteptați cu toții o mărturisire. Ca să vă mulțumesc pe deplin, am scris chiar o carte. Prin ea voi fi judecat nu doar o dată, ci de mii de ori, de generațiile viitoare. Așa se va face dreptate.

Anunțuri

Un gând despre „Lolita

  1. Daca tot vrei sa prezinti niste carti bune ar trebui sa enumeri (si nu in treacat) Cocalarul si vinul sfintit de Bruno Stefan. Este o carte contemporana (unele personaje inca traiesc acolo in tinuturi sfinte) si ar trebui citita. Este o carte despre iertare si crede-ma ca drumurile in viata sint batatorite… Va doresc lectura placuta si daca aveti timp merita sa o recititi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s