Mândrie și prejudecată

Atunci când buna mea prietenă, Miss Who, m-a rugat să-mi pun imaginația la contribuție pentru rubrica de cărți a acestui site, am avut o surpriză plăcută. Dar trebuie să recunosc faptul că m-am aflat în impas, neștiind ce carte să aleg. Fiind o cititoare „înverșunată”, unul dintre gânduri a fost să nu scriu despre o carte clasică, deoarece aveam impresia că toți și-au făcut timp, ca mine, pentru pasiunea cititului. Însă știți cum sunt oamenii… ajung tot la primul impuls pe care l-au avut.

Așa am ajuns să scriu despre Mândrie și prejudecată de Jane Austen. Am avut plăcerea de a citi mai multe romane ale acestei scriitoare de secol XVIII, însă niciunul nu m-a impresionat la fel de tare ca acesta. Titlul oferit cărții revelează în doar trei cuvinte esența acesteia și mesajul pe care dorește să îl transmită.

Mandrie-si-prejudecata

  sursa: www.grupulcorint.ro/

Pentru a vă face o idee, în carte este vorba, în principal, despre povestea de dragoste dintre Elizabeth Bennet, o fată provenind dintr-o familie engleză relativ modestă, și domnul Darcy, cu posibilități materiale ce nu pot fi neglijate.

Elizabeth are încă patru surori, iar părinții nu își permit să le ofere zestre. Astfel că mama excesiv de grijulie caută să găsească fetelor ei o „partidă” cât mai bună, pe când tatăl se arată neinteresat, dorind ca fetele lui să aleagă pe cine vor îndrăgi. Aflând de venirea în zonă a unor tineri domni foarte bogați și educați, domnul Bingley și domnul Darcy, doamna Bennet face toate eforturile posibile ca fiica ei cea mai mare, Jane, să se mărite cu domnul Bingley. Inevitabil, Elizabeth îl întâlnește pe domnul Darcy, dar, aparent, nu există vreo șansă de a se îndrăgosti de el, întrucât acesta a avut nerușinarea de a spune despre ea că este „acceptabilă”.

Cartea se învârte în jurul a mai multor situații în care Elizabeth și Darcy au ocazia de a se cunoaște mai bine, de a purta conversații inteligente și ironice, de a-și demonstra unul altuia cum sunt cu adevărat: Elizabeth, o fată educată, dar rebelă și plină de prejudecăți, care consideră că poate citi un om dintr-o privire, iar Darcy, un introvert orgolios, cu un suflet mare.

Căci da, mândria la care se referă titlul ține mai mult de orgoliu. Jane Austen reușește să surprindă într-un mod captivant și interesant, din perspectiva lui Elizabeth, analiza semnalelor date de cei doi domni, lupta interioară dusă de Darcy, care își consideră prietenul, pe domnul Bingley, prea bun pentru a lua o fată cu venituri medii, dar și încrederea deosebită pe care o are în el însuși, socotind fără temei că Elizabeth nu îi este potrivită.

Nu o să vă detaliez cuprinsul cărții, cu atât mai puțin finalul, întrucât mereu am considerat că farmecul într-o carte constă, în primul rând, în a exista elementul-surpriză, în a dori să vezi ce se întâmplă mai departe și în a aștepta cu mari emoții, dar și tristețe, sfârșitul poveștii.

Trebuie, totuși, să subliniez, că autoarea reușește să facă prezentare a mentalității și culturii acelei epoci, aducând în discuție valori importante, precum iubirea, familia, prietenia, sinceritatea, educația și cultura. În același timp, face o analiză amănunțită a firii umane care, oricât de înrădăcinată ar fi în anumite obiceiuri nepotrivite, are bunăvoința de a le recunoaște și de a trece peste ele, atunci când în joc intervine iubirea.

Cartea a fost ecranizată de mai multe ori: în 1940 (Statele Unite), în 1995, sub forma unui mini-serial de 6 episoade (Marea Britanie) și în 2005, cel mai recent. Acesta din urmă este o colaborare între Marea Britanie și Statele Unite, având-o pe Keira Knightley în rolul lui Elizabeth și pe Matthew MacFayden în rolul lui Darcy. Eu, personal, l-am văzut doar pe cel din 2005 și pot să vă spun că este extrem de reușit. Vi-l recomand să-l vizionați , însă numai DUPĂ ce ați citit cartea! Nu vreți să stricați farmecul parcurgerii paginilor fascinante care vă așteaptă.

De ce să citiți această carte? Pentru că veți învăța din ea multe, chiar și fără să vă dați seama. Pentru că există o șansă mare să vă regăsiți în ea, chiar dacă nu este contemporană. Pentru că (valabil exclusiv pentru fete) vă va plăcea foarte mult de domnul Darcy. Și pentru că o asemenea carte este un „must” în biblioteca oricui!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s